Годишна програма за планинарски акции


Календар на планинарски акции за 2018 год

 

  Јануари   Јули
8 Матка-водно 30.06.-01.07. Галичица(2254мнв) и Јабланица (2257мнв)
13 Дочек-Стара Нова Година 07.08. Вихрен, Кутело со Кончето (2914мнв)
14 Скопска Црна Гора (1652мнв) 14.15. Меденица и Карбула-галичка свадба
20 Церипашина (2531мнв) 21 Кобилица
21 Скопска Црна Гора (1652мнв) 22 Езерска чука
27 Меденица од Јанче (2163мнв) 28-29 Каменица(2822нв)со Јаловарник (2763нв)
28 Китка (1589мнв)   Август
  Фебруари 2 Проклетие-Џеровица (Косово)
3 Титов врвзимско искачување (2747мнв) 04.05. Пелистер(2601нв)со Бојаџиев врв(2331нв)
4 Жеден (1259мнв) 11.12. Дешат и Дупен камен
10 Љуботен-зимско искачување (2498мнв) 18.19. Кожуф (2167)зелен брег и Дудица (2135нв)
11 Сува гора-Раса (1652мнв) 25.26. Маљовица (2729мнв) или
17 Маврово-Белички врв (1937мнв) 25.26.27.28. Мусала(2925мнв)со Маљовица(2729мнв)
18 Скопска Црна Гора (1652мнв)   Септември
24 Пирибег-зимско искачување 02.03. Кадиица (1934мнв) и Малешевски планини
25 Китка од Зелениково (1589мнв) 08.09. Крчин и Кораб- традиционално
  Март 15.16. Рибни езера,Рилец и Црна Пољана-РИЛА
03.04. Солунска глава-зимско искачување (2540мнв) 21.22.23. 27-ми Есенски маратон
10 Миленков камен 29.30. Плаќански планини
11 Добра вода (2061мнв)   Октомври
17-18 Пелистер(2601мнв)и Кајмакчалан(2252мнв) 06.07. Леисец-Плачковица и Тумбо-Беласица
24 Козјак-Куманово 13.14. Даутица и Плавник
26 Руен (2252мнв) 20.21. Лера и Сандакташ
31.01. Мусала (2925мнв) зимско искачување 27 Ќурков дол (Бистра)
  Април 28 Беловишки водопад
8 Кораб-зимско искачување (2764мнв)   Ноември
9 Лисец(Голешница) или Убава (2352мнв) 3 Бел камен (Даутица)
14 Бегови вирови (2112мнв) 4 Сува Гора
15 Царев врв (2084мнв) 10 Добра Вода
20.21.22. 38-ми Пролетен маратон Богомила-Водно 11 Љуботен
28.29.30 Лутраки со бања -Р.Грција 17 Царев врв
  Мај 18 Жеден
05.06. Положан(2850мнв) Р.Бугарија 24 Убава
12 Меморијал Д.Илиевски-Мурато 25 Скопска Црна Гора (1652мнв)
13 Караџица (2472мнв)   Декември
19.20. Сува планина-Трем (1808мнв) Р.Србија 01.02. Меморијал 4 алпинисти
26 Бориславец 8 Светски ден на Планината
27 Титов врв -традиционална акција (2747мнв) 9 Добра Вода
  Јуни 16 Жеден
02-03. Пројфелски водопад со Стогово (2268мнв) 22.23. Витоша-Бугарија
08-09-10. Заедничка средба ПД Комови и Јосиф Панчиќ 29 Скопска Црна Гора (1652мнв)
16-17 7-те Рилски Езера-И.Вазов Р.Бугарија 30 Сува гора
18-29. Олимп( со море ) Митикас (2917мнв)    

 

Покрај акциите што се предвидени во календарот на акции на ПСК,,Бистра,,
можно е да се реализираат и следниве меѓународни акции :    
                 
Гранд Парадизо - Монблан - Триглав          
Сараево-Босна (заедничка акција со ПК од Србија и Босна )        

Акции со ПК од Бугарија во Р.Бугарија

27.04-02.05..............Охрид, Галичица, Пелистер, Јабланица и Титов врв- акција која ќе се реализира со нашите пријатели од Србија ПК Круг

Август-Словенечки планини и Плитвички езера

Јули- 6(шест) дена Пирин Р.Бугарија

*За меѓународните планинарски акции ќе има посебна програма

               
                 
Друштвото ќе учествува и на други акции согласно поканите од други клубови
во Р.Македонија и надвор од неа.          

 

Календар на планинарски акции за 2017

 

Јануари                                                                           

8. Матка - Водно                          

14. Љуботен                                            

15. Скопска Црна Гора              

21. Маврово         

22. Китка                                        

28-29. Меденица                                       

Февруари

04. Титов Врв

05. Сува Гора

11. Козјак (Куманово)   

18-19. Солунска Глава

25. Руен

26. Жеден

Март                                               

04-05. Пелистер и Кајмакчалан

11.  Миленков Камен                                        

12.  Китка (од Зелениково)                                    

18-19.  Рила - Мусала   

25.  Ќурков Дол                       

26.  Скопска Црна Гора

         Април

01. Убава

01. Лисец (Голешница)

08. Бегови Вирови

09. СКопска Црна Гора

15. Кораб

16. Добра Вода

22-23. 37-ти Пролетен маратон - Богомила – Водно

29-30. Стогово     

          Мај                                                

07-08. Меморијал Д. Илиевски - Мурато

13-14. Сува Планина - Трем (Р. Србија)      

20-21. Извор на Бабуна и Даутица  

27-28. Титов Врв        

       Јуни

03. Караџица

04.  Кораб - Пројфелски Водопад

10-11. Заедничка средба со ПД Комови и ПД Јосиф Панчиќ - Полицајац

17-18. Љуботен и Пирибег

24-25. Олимп - Митикас (со море)                                 

       Јули                                                

01-04. Галичица и Јабланица                              

08-09. Пелистер - Бојаџиев врв             

15-16. Проклетије - Џеровица (Косово)                                                                       

22-23. Кожуф

29-30. Стара Планина - Миџор (Србија)   

        Август     

05-06. Стогово и Крчин

12-13. Рила - Маљовица

19-20. Голема Враца и Радика

26-27. Албанија

        Септември                                    

02-03. Пирин - Каменица (Р. Бугарија)  

08-09. Пирин - Вихрен и Полежан (Р.Бугарија)

10. Кораб традиционално   

16-17. 26-ти Есенски маратон                                    

23-24. Рила - Рилец, Рибни Езера и Црна пољана (Р. Бугарија) 

30. Бориславец

        Октомври

01. Езерска Чука

08-09. Рила - Мусала (Р. Бугарија)

14-15. Беласица

21. Лера

23. Солунска Глава

28-29. Даутица    

        Ноември                                  

04-05. Плаќенска Планина

11. Караџица             

12. Љуботен                                      

18-19. Лисец - Плачковица

25. Царев врв                                  

26. Скопска Црна Гора

         Декември

02-03. Меморијал 4 алпинисти

09. Добра Вода

10. Светски ден на Планината

16. Жеден

17. Сува Гора

23-24. Витоша - Црн Врв (Р. Бугарија)

 

Повеќедневни акции

Експедиција АЛПИ 2017: Гранд Парадизо - Мон Блан - Триглав !!!

*За меѓународни планинарски акции ќе има посебна програма