Извештаи за реализирани акции

Црн камен-Радовиш 19.08.2018

Црн камен-Радовиш 19.08.2018

. . .

Повеќе

Mусала Димитар Д. 08.08.2018

Mусала Димитар Д. 08.08.2018

. . .

Повеќе

Бојаџиев врв 04-05.2018

Бојаџиев врв 04-05.2018

Времето беше прекрасно. Убаво си поминавме.

. . .

Повеќе

Доброволна акција-дрва 02.08.2018.2018

Доброволна акција-дрва 02.08.2018.2018

Дрва ко дрва, ништо посебно!!!

. . .

Повеќе

Дурмитор-Црна Гора 03-05.08.2018

Дурмитор-Црна Гора 03-05.08.2018

Извештај догодина......

. . .

Повеќе

7-те Рилски езера 28-29.07.2018

7-те Рилски езера 28-29.07.2018

. . .

Повеќе

Берба на чај 28.07.2018

Берба на чај 28.07.2018

. . .

Повеќе

Витоша-Бугарија 19-20.07.2018

Витоша-Бугарија 19-20.07.2018

. . .

Повеќе

Меденица 14.07.2018

Меденица 14.07.2018

. . .

Повеќе

Чемерник-Србија 13-15.07.2018

Чемерник-Србија 13-15.07.2018

. . .

Повеќе

Олимп(со море) 02-12.07.2018

Олимп(со море) 02-12.07.2018

. . .

Повеќе

Беловишки водопад 30.06.2018

Беловишки водопад 30.06.2018

БЕЛОВИШКИ ВОДОПАД  30.06.2018 год


На нешто повеќе од половина час западно од Скопје се наоѓа нашата недопрена и девствена убавина, прекрасната Шар Планина, која изобилува со бројни извори, потоци, езера, а меѓу кои е Беловишкиот . . .

Повеќе

Плаќенска-Илирска Планина 24-25.06.2018

Плаќенска-Илирска Планина 24-25.06.2018

Плаќенска-Илинска Планина 23-24.06.2018 год.

Утрото,на 23.06. членовите на ПСК Бистра при МВР-Скопје  сe упатија кон Илинска планина за да ја реализираат дводневната акција Плаќенска –Илинска планини.Пристигнаа до патот кој води до самиот манастир, кој е . . .

Повеќе

Љуботен 16.06.2018

Љуботен 16.06.2018

Љуботен 16.06.2018

Љуботен е планински врв висок 2498 метри, прв на главното било и срт на Шар Планина. Иако не е највисок врв на . . .

Повеќе

Заедницка средба 08-10.06.2018

Заедницка средба 08-10.06.2018

ПСКБистра при МВР-Скопје беше домаќин на Традиционална СРЕДБА НА збратимените ПЛАНИНАРСКИТЕ КЛУБОВИ 
Повеќе

Титов врв 27.05.2018

Титов врв 27.05.2018

. . .

Повеќе

Добра вода 20.05.2018

Добра вода 20.05.2018

 Железна река – Гостивар (ПЛАНИНСКИ . . .

Повеќе

Мурато-Мусица 12-13.05.2018

Мурато-Мусица 12-13.05.2018

Пелистер-Мусица 12-13 Мај 2018

 

слики

. . .

Повеќе

Пелистер-Галичица-Титов врв-Плат 28-05.05.2018

Пелистер-Галичица-Титов врв-Плат 28-05.05.2018

ПЕЛИСТЕР,-ГАЛИЧИЦА-ТИТОВ ВРВ-ПЛАТ

 
олема турнеја по западна Македонија во која се искачија 4 . . .

Повеќе

38-Планинарски поход 20.04.2018

38-Планинарски поход 20.04.2018

38-ми Планинарски поход 20-22.04.2018

Богомилскиот поход се одржа во три дена од . . .

Повеќе

Селечка планина 15.04.2018

Селечка планина 15.04.2018

Селечка Планина 15.04.2018

На 15.04.2018 година членовите на ПСК Бистра при МВР-Скопје . . .

Повеќе

Трескавец 01.04.2018

Трескавец 01.04.2018

Трескавец 01.04.2018

По покана од ПСД Козјак -Прилеп 12 члена се приклучија . . .

Повеќе

Ќурков дол-Бистра 31.03.2018

Ќурков дол-Бистра 31.03.2018

Ќурков дол-Бистра(2141) 31.03.2018

Акцијата Ќурков дол(2141мнв) на ден 31.03.2018. Учесници Владимир Л.(водич), . . .

Повеќе

Перен-Козјак 25.03.2018

Перен-Козјак 25.03.2018

Козјак-Перен(1326мнв) 25.03.2018

По покана од ZPZP Kozjak 2013 Kumanovo 7 члена на . . .

Повеќе

Миленков камен 17.03.2018

Миленков камен 17.03.2018

Миленков камен 17.03.2018

Во саботата на 17.03.2018 год 8 члена на ПСК . . .

Повеќе

Церипашина 11.03.2018

Церипашина 11.03.2018

Церипашина 11.03.2018( 2531мнв)

 6 лица под водство на Владимир Л. ја реализираа . . .

Повеќе

Маврово 10.03.2018

Маврово 10.03.2018

Маврово (над 1900 мнв) 10.03.2018 год.

По долго одлагање на акцијава поради . . .

Повеќе

Клепа 04.02.2018

Клепа 04.02.2018

Врв Клепа (1150 мнв) 04.02.2018 година

Na 04.02.2018 год. 45 планинари од . . .

Повеќе

Бакардан 28.01.2018

Бакардан 28.01.2018

Бакардан 28.01.2018 год.

7 члена од нашиот клуб и еден надворешен член . . .

Повеќе

Меденица 27.01.2018

Меденица 27.01.2018

Mеденица 2163мнв 27.01.2018 год.

5-дневна аПовеќе

Церипашина 19.01.2018

Церипашина 19.01.2018

ЦЕРИПАШИНА (2531 мнв) 19.01.2018 година

 

Повеќе

Матка-Водно 08.01.2018

Матка-Водно 08.01.2018

Матка-Водно традиционална акција

Како и секоја година, така и оваа, традиционално веднаш после . . .

Повеќе

Витоша-Бугарија 23-24.12.2017

Витоша-Бугарија 23-24.12.2017

Витоша-Бугарија

Повеќе

Бесна Кобила 17.12.2017

Бесна Кобила 17.12.2017

Врв Бесна Кобила

На 17 Декември 2017 г. ПСК Бистра при МВР-Скопје го искачи врвот Бесна Кобила . . .

Повеќе

Серта-Неготино 05.12.2017

Серта-Неготино 05.12.2017

Серта-Неготино

На 05.11.207 по покана од Планинарки клуб Неготино се реализира оваа акција.Бевме пречекани со топло Добредојде . . .

Повеќе

Царев врв 25.11.2017

Царев врв 25.11.2017

Царев врв (2085 мнв) Sultan Tepe

На 26 Ноември По прекрасни временски услови одејки по патеката на . . .

Повеќе

Зима на Скопска 12.11.2017

Зима на Скопска 12.11.2017

Зима на Скопска 

Акција на ПСК Скопска Црна Гора на која акција учество земаа нашите планинари. Оваа . . .

Повеќе

Плавуш- Валандово 05.11.2017

Плавуш- Валандово 05.11.2017

По падините на Плавуш-Валандово

Повеќе

Мунџица-Караџица 05.11.2017

Мунџица-Караџица 05.11.2017

Врв Мунџица( 1571мнв)-Караџица

Во неделата 05 Ноември членовите на ПСК Бистра заедно со членовите на ПСК Скопска . . .

Повеќе

Китка-Кокино 22.10.2017

Китка-Кокино 22.10.2017

с.ПЕЛИНЦЕ-врв КИТКА-КОКИНО 22.10.2017 год.

Втора приправничка тура на нашиот член Марјан С.кој ја реализира код будното око . . .

Повеќе

Миленков Камен 22.10.2017

Миленков Камен 22.10.2017

Миленков Камен

7 члена под водство на нашата Сара, по многу убави временски . . .

Повеќе

Добра Вода 15.10.2017

Добра Вода 15.10.2017

ДОБРА ВОДА 15.10.2017 год

Акција во која учествуваа 10 члена на ПСК . . .

Повеќе

Требевич-Сараево 29-30.09.-01.10.2017

Требевич-Сараево 29-30.09.-01.10.2017

Акција ТРЕБЕВИЧ-ЈАХОРИНА Босна и Херцеговина 

29-30 Септември 01 Октомври 2017 година , Повеќе

ЕСЕНСКИ ПОХОД 22.09.2017

ЕСЕНСКИ ПОХОД 22.09.2017

Планинарски есенски поход 22-23-24.09.2017 год.

ПЛАНИНАРСКИ ЕСЕНСКИ МАРАТОН ЧЕПЛЕС - СОЛУНСКА ГЛАВА - БЕГОВО ПОЛЕ - КАРАЏИЦА - МАРКОВА . . .

Повеќе

НЕОЛИЦА- 2017 17.09.2017

НЕОЛИЦА- 2017 17.09.2017

,,НЕОЛИЦА-2017,,

Во неделата 17.Септември членовите на ПСК Бистра учествуваа на традиционалниот планинарски марш ,,НЕОЛИЦА-2017,, во . . .

Повеќе

КАРАЏИЦА 16.09.2017

КАРАЏИЦА 16.09.2017

КАРАЏИЦА 16.09.2017 година

Во саботата 16.септември членовите на ПСК Бистра под водство на Владимир Лазаров . . .

Повеќе

КОРАБ 09.08.2017

КОРАБ 09.08.2017

ЗАЕДНИЧКИ АКЦИИ ПСК БИСТРА ПД КРУГ-СРБИЈА

Членовите на ПСК Бистра беа домаќини и ги пречекаа планинарите . . .

Повеќе

ЕКО-АКЦИЈА 02.09.2017

ЕКО-АКЦИЈА 02.09.2017

ЕКО-АКЦИЈА 02.09.2017 година

Во саботата членовите на . . .

Повеќе

МУСАЛА-МАЉОВИЦА 26.08.2017

МУСАЛА-МАЉОВИЦА 26.08.2017

МУСАЛА-МАЉОВИЦА Бугарија

Aкцијата РИЛА-2017 се одржа во деновите 26-27-28 Август 2017 год., беа искачени три . . .

Повеќе

ПИРИН-Бугарија 13.08.2017

ПИРИН-Бугарија 13.08.2017

ПИРИН-Бугарија 13-18.08.2017година

Акцијата ,,Пирин-2017,, која се одржа во деновите од 13.08. до 18.08.2017 год. учествуваа 5 члена и беа освоени 6 врва над 2600 м.н.в.(Вихрен 2914 м.н.в., Положан 2725 м.н.в., Каменица 2822 м.н.в., Тодорка . . .

Повеќе

МАЛ И ГОЛЕМ КРЧИН 05.08.2017

МАЛ И ГОЛЕМ КРЧИН 05.08.2017

МАЛ И ГОЛЕМ КРЧИН 05.09.2017 година

9 члена на ПСК Бистра ја реализираа оваа акција . . .

Повеќе

KORAB 02.08.2017

KORAB 02.08.2017

КОРАБ 02.08.2017

Тргнувањето беше закажано за 5,30 часот наутро, пред пошта. . . .

Повеќе

Веливар 29.07.2017

Веливар 29.07.2017

Веливар 29.07.2017

 

7 члена на ПСК Бистар и два надворешни члена ја повторија оваа акција Дешат-Вели Вар (2373м) во сабота 29 Јули. Средно тешка патека, . . .

Повеќе

Пирибег 23.07.2017

Пирибег 23.07.2017

ПИРИБЕГ 23.07.2017год.

Акција реализирана како што е замислена од страна на 9 члена . Акцијата ја започнавме од Беловиште , со поспоро темпо и за 2 часа на врв 2524 м.н.в..Одличен поглед према . . .

Повеќе

Скопска-берење чај 22.07.2017

Скопска-берење чај 22.07.2017

Скопска берење чај 22-07.2017 год.

 

Членовите на ПСК Бистар како и секоја година, така и оваа година направија акција Берење на чај. Акцијата броеше 10 члена кои уживаа најпрвин во убавото време, во убавините кои . . .

Повеќе

Меденица 16.07.2017

Меденица 16.07.2017

фотографии овде

. . .

Повеќе

Шара 15.07.2017

Шара 15.07.2017

. . .

Повеќе

ПЛАТ-Титов врв 01.07.2017 год

ПЛАТ-Титов врв 01.07.2017 год

ГОРНА ЛЕШНИЦА-ПЛАТ-ТИТОВ ВРВ-БАКАРДАН-АНТЕНИ--ЦЕРИПАШИНА

акција за почит, во која учество земаа Весна, Анела, Ангелина и ја реализираа под будното око на Владимир Л..Акција реализирана по многу убави временски . . .

Повеќе

Oлимп 28.06.2017

Oлимп 28.06.2017

ОЛИМП (со одмор ) 26.06.-06.07.2017 год

Како и секоја година и оваа година клубот организираше акција искачување . . .

Повеќе

Беловиште ПИРИБЕГ 18.06.2017 год

Беловиште ПИРИБЕГ 18.06.2017 год

Беловиште ПИРИБЕГ 18.06.2017година

 

Во недела на 18 Јуни 2017 год 9 члена од ПСК Бистра под будното . . .

Повеќе

Заедничка средба Србија 09-11.06.2017

Заедничка средба Србија 09-11.06.2017

ЗАЕДНИЧКА СРЕДБА РТАЊ-Србија

Повеќе

Кораб - Пројфелски Водoпад 04.06.2017

	Кораб - Пројфелски Водoпад 04.06.2017

Извештај Кораб-Профелски водопад

Во неделата  од 9 члена на чело со Сара беше реализирана оваа акција од членовите на ПСК,,Бистра,,.

Корапскиот водопад (Пројфелски водопад) — водопад во горниот тек на Длабока Река на планината Кораб. Се јавува . . .

Повеќе

Titov vrv 28.05,2017

Titov vrv 28.05,2017

ПЛАНИНАРСКИ ПОХОД НА ТИТОВ ВРВ


На . . .

Повеќе

Селечка Планина 21.05.2017

 Селечка Планина 21.05.2017

Извештај од 12-от Традиционален меморијален марш

по Селечка планина во чест на починатиот прилепчанец-планинар ,, Петре Андоновски-музичарот.

По покана на ЕПД,,Картуш,, Прилеп,, на 21.05.2017 членовите на Бистра се придрушија на овој Републички традиционален планинарски марш.

Акцијата започна . . .

Повеќе

kajmakcalan-lutraki 19-21.05.2017

kajmakcalan-lutraki 19-21.05.2017

ИЗВЕШТАЈ  ЛУТРАКИ  КАЈМАКЧАЛАН  19-21-05-2017 ГОД.

ПЕТОК  19.05/2017 ГОД.

Според планот по собирање на групата, во 16.15 часот  тргнавме кон граничниот премин Богородица  -Гевгелија.После завршувањето на граничните формалности, во Лутраки пристигнавме во 23 часот.

САБОТА 20.05.2017 ГОД.

Појадок, и упатување . . .

Повеќе

Пелистер-Крушево 13.05.2017

Пелистер-Крушево 13.05.2017

 
Повеќе

Ден на Европското знаме 06.05.2017

Ден на Европското знаме 06.05.2017

Акција ДЕН НА ЕВРОПСКОТО ЗНАМЕ

PSK Bistra pri MVR-Skopje Mountaineering Club беше домаќин на учесниците . . .

Повеќе

Дешат-Веливар 06.05.2017

Дешат-Веливар 06.05.2017

 ДЕШАТ ВЕЛИВАР, 06.05.2017

Во саботата на 06.05.2017 год. ПСК Бистра-Скопје ја реализираше планираната акција Дешат со врвот Веливар 2373 м.н.в..

Стандардно собирање на учесниците во 6,00 часот и упатување за с.Битуше. Пределот над Битуше, Крчин и . . .

Повеќе

37- Традиционален поход Богомила-Скопје

37- Традиционален поход Богомила-Скопје

Традиционален 37-ми поход БОГОМИЛА-СКОПЈЕ

Повеќе

Велигденска акција 17.04.2017

Велигденска акција 17.04.2017

ИЗВЕШТАЈ ОД ВЕЛИГДЕНСКАТА АКЦИЈА

За прв пат оваа година  се реализира и првата Велигденска акција која ќе прерасне во трдиционална. Оваа акција имаше за цел искачување на Врв на Водно од три страни Матка-Водно, . . .

Повеќе

Кораб 15.04.2017

Кораб 15.04.2017

ИЗВЕШТАЈ ЗА АКЦИЈАТА КОРАБ 15.04.2017

Време на тргнување 6 часот од Железничка станица Скопје. Цел на акцијата Кораб(сабота) каде утринското расположение на учесниците на акцијата беше исполнето со голема возбуда, во исчекување . . .

Повеќе

Беловишки водопад 09.04.2017

Беловишки водопад 09.04.2017

Извештај Беловишки водопад 09.04.2017

Повеќе

Бегови вирови 08.04.2017

Бегови вирови 08.04.2017

. . .

Повеќе

Козјак Куманово 26.03.2017

Козјак Куманово 26.03.2017

 

 

повеќе фотографии погледнете тука...

. . .

Повеќе

Мусала 18-19.03.2017

Мусала 18-19.03.2017

Повеќе

Миленков камен 11.03.2017

Миленков камен 11.03.2017

. . .

Повеќе

Кајмакчалан-Пелистер 04-05.03.2017

Кајмакчалан-Пелистер 04-05.03.2017

 

 

 

повеќе фотографии можете да погледнете тука....

. . .

Повеќе

Руен 25.02.2017

Руен 25.02.2017

Повеќе

Солунска глава 18-19.02.2017

Солунска глава 18-19.02.2017

Повеќе

Маврово 29.01.2017

Маврово 29.01.2017

Прекрасно доживување

повеќе фотографии можете да погледнете тука...

. . .

Повеќе

Бакардан 28.01.2017

Бакардан 28.01.2017

Извештај за акција Бакардан – 28.01.2017

Повеќе

Скопска ЦГ 15.01.2017

Скопска ЦГ 15.01.2017

ИЗВЕШТАЈ ОД СКОПСКА ЦРНА ГОРА - 15.01.2017

Во неделата на 15.01.2017 по претходен договор со планинарските групи одлучивме да се оди за Скопска Црна Гора а домаќин на движењето да биде ПСК Скопска Црна Гора од . . .

Повеќе

Глумово-Водно 02.01.2017

Глумово-Водно 02.01.2017

ИЗВЕШТАЈ ОД ГЛУМОВО - ВОДНО - 08.01.2017

Речиси како и претходниот постновогодишен викенд, и оваа пост Божиќна недела се одлучивме за Водно и тоа од с.Глумово. За разлика од минатиот пат, сега времето беше многу поладно, . . .

Повеќе

Матка-Водно 08.01.2017

Матка-Водно 08.01.2017

ИЗВЕШТАЈ ОД МАТКА-ВОДНО  -  02.01.2017

Како и секоја година, така и оваа, традиционално веднаш после Новата Година доколку времето го дозволува тоа, нашиот клуб организира акција од Матка до Водно со мала дружба во домот на . . .

Повеќе

Витоша 24-25.12.2016

Витоша 24-25.12.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ВИТОША - 24-25.12.2016

После долгите подготовки на клубските состаноци, конечно дојде и викендот да појдеме за Витоша, традиционална акција која нашиот клуб ја организира години години наназад. Со двокатен автобус и клубско комбе, вкупно . . .

Повеќе

Калин Камен 18.12.2016

Калин Камен 18.12.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД КАЛИН КАМЕН - 18.12.2016

Царев врв е секогаш голем предизвик за планинарите.  Ова е посебно затоа што на последниот клубски состанок се одлучи, во овие зимски и снежни услови да се движиме по осговските . . .

Повеќе

Бакардан 10.12.2016

Бакардан 10.12.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД БАКАРДАН - 10.12.2016

За овој викенд според предлогот на Влатко беше реализирана акција за Бакардан во зимски услови. Со цел да се искористи убавото време, со клубското комбе се упативме за Шар Планина. Поради . . .

Повеќе

Солунска Глава 27.11.2016

Солунска Глава 27.11.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД СОЛУНСКА ГЛАВА - 27.11.2016

ПОСВЕТЕНО НА ПЛАНИНАРОТ БУРАН, ТАА ЖИВА ПЛАНИНАРСКА ЛЕГЕНДА И ПОЧЕСЕН КРАЛ НА СОЛУНСКА ГЛАВА, КОЈ 900 (И СО БУКВИ : ДЕВЕТСТОТИНИ ) ПАТИ СЕ ИМА ИСКАЧЕНО НА СОЛУНСКА ГЛАВА.

10.10.1976 год... . . .

Повеќе

Ќурков Дол 20.11.2016

Ќурков Дол 20.11.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЌУРКОВ ДОЛ - 20.11.2016

Бистра е планина во централниот дел од Западна Македонија и е надалеку позната по своите пасишта, богатиот растителен и животински свет како и пријатната и лековита планинска клима. Бистра планина . . .

Повеќе

Љуботен 13.11.2016

Љуботен 13.11.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 13.11.2016

По повод ослободување на Скопје, 13.11.1944 година, како и секоја година ПСД Макпетрол од Скопје организира планинарски настан за искачување на врв Љуботен, под покровителство на Град Скопје. Голем број на . . .

Повеќе

Плаќенска 30.10.2016

Плаќенска 30.10.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЛАЌЕНСКА ПЛАНИНА - 30.10.2016

Домаќин на акцијата беше Горан Срезо во с.Слоешница.

Повеќе фотографии можете да погледнете тука............

. . .

Повеќе

Пирин 22-24.10.2016

Пирин 22-24.10.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ПИРИН - 22-24.10.2016

Овој запис ќе го започнам со информацијата од Меѓународната издавачка компанија Conde Nast, која во 2015 година го стави националниот Парк Пиринна 4-тото место . . .

Повеќе

Мусала 01-02.10.2016

Мусала 01-02.10.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД МУСАЛА - РИЛА - 01-02.10.2016

За овој викенд беше планирана клубска акција за Мусала поради појавениот интерес од членовите за најубавиот период во септември и октомври да се патува за Бугарија при убаво време. . . .

Повеќе

Рилец 24-25.09.2016

Рилец 24-25.09.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЦЕНТРАЛНА РИЛА, ВРВ РИЛЕЦ 24-25.09.2016

Во сабота наутро од пред Пошта 2 се тргна за Бугарија, поточно за Централен Рилски масив, Природен парк “Рилски манастир“. Одамна на овој терен никој не патувал од нашиот . . .

Повеќе

25-ти Есенски маратон 2016

25-ти Есенски маратон 2016

ИЗВЕШТАЈ ОД 25-ти ПЛАНИНАРСКИ ЕСЕНСКИ МАРАТОН ЧЕПЛЕС - ВОДНО, ОДРЖАН НА 17-18.09.2016 г.

Постојат места каде човекот ја челичи својата волја и карактер, места каде човекот се среќава самиот со себе, и се открива себе си... . . .

Повеќе

Лутраки 09-11.09.2016

Лутраки 09-11.09.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД КАЈМАКЧАЛАН И ЛУТРАКИ - 09-11.09.2016

За викендот 09.09.2016 – 11.09.2016 беше договорено да се реализира патување до Лутраки, Грција, каде што покрај искачувањето на Кајмакчалан од грчка страна, се планираше и посета и користење . . .

Повеќе

Кораб 04.09.2016

Кораб 04.09.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД КОРАБ ТРАДИЦИОНАЛНО - 04.09.2016

По повод Денот на независноста на Република Македонија, 8-ми Септември, планинарскиот клуб „Кораб“ ја организира својата традиционална акција – искачување на највисокиот врв во Република Македонија „Голeм Кораб“ (2764 мнв), . . .

Повеќе

Убава 21.08.2016

Убава 21.08.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД УБАВА - 21.08.2016

За овој викенд на клубскиот состанок беше договорена тура за Убава. Во неделата во 06:00 часот тргнавме со комбето од пред Пошта 2. Во 07:00 часот веќе бевме во Патишка Река . . .

Повеќе

Маловиште 14.08.2016

Маловиште 14.08.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД АКЦИЈАТА “БРАНИТЕЛИ“ 2016 - 14.08.2016

За 14.08.2016 година, нашиот клуб се одлучи да ја прифати поканата на Полицискиот спортски планинарски клуб „7-ми Мај„ од Битола, и да се приклучи на петтиот по . . .

Повеќе

Титов Врв 30.07.2016

Титов Врв 30.07.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ТИТОВ ВРВ - 30.07.2016

Класична тура до Титов Врв преку гребенот со попатно искачување на сите врвови вклучувајќи го и Бакардан. После Титов Врв се одлучи да се посети и врвот Мал Турчин. За . . .

Повеќе

Љуботен 24.07.2016

Љуботен 24.07.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 24.07.2016

Вкупно 9 членови со клубското комбе оваа недела се упативме за Љуботен. Комбето го паркиравме вообичаено над Старе Село. Со лесно темпо по шумскиот пат и кратенките стигнавме до домот. Следеше . . .

Повеќе

Галичник 17.07.2016

Галичник 17.07.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА, ГАЛИЧНИК - 17.07.2016

Во Галичник, за кој писателот Радован Павловски ќе напише - Малуброен по наталитет, многуброен по дух и школувана интелигенција (позната туристичка атракција поради неговата автентична архитектура, богатото културно наследство, се . . .

Повеќе

Галичица и Јабланица 02-03.07.2016

Галичица и Јабланица 02-03.07.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ГАЛИЧИЦА И ЈАБЛАНИЦА - 02-03.07.2016

Согласно годишниот календар на акции, првиот викенд во јули беше предвиден за акции на планинините Галичица и Јабланица. За оваа акција беа пријавени 6 учесници, Сара, Пепи, Мано, Божо, . . .

Повеќе

Лешница 26.06.2016

Лешница 26.06.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЛЕШНИЦА - 26.06.2016

 

Како и на претходните покани ПСК Бистра се огласи и на поканата за земање учество на планинарскиот марш "Лешница 2016" во организација на планинарското друштво Тетекс-Тетово. Според програмата маршот требаше да . . .

Повеќе

Корабски водопад 19.06.2016

Корабски водопад 19.06.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД КОРАБСКИ ВОДОПАД - 19.06.2016

На акција тргнавме со клубското комбе. Со мали попатни паузи пристигнавме во Рибница каде што вообичаено го паркираме комбето. Се упативме нагоре по феноменално маркираната патека према Бибај и Рибничка . . .

Повеќе

Аџина Река 12.06.2016

Аџина Река 12.06.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД АЏИНА РЕКА - 12.06.2016

Прошетката за Аџина река беше планирана од страна на планинарскиот клуб Бистра од Гостивар, и ни беше најавена 3 недели претходно. Знаејќи низ каков предел ќе поминуваме, јасно беше дека . . .

Повеќе

Заедничка средба 03-05.06.2016

Заедничка средба 03-05.06.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЗАЕДНИЧКАТА СРЕДБА ВО ЦРНА ГОРА - 03-05.06.2016

Како и секоја година, така и оваа, традиционално пред летните одмори се одржува заедничката средба помеѓу трите збратимени друштва ПСК “Бистра“ од Македонија, ПД “Јосип Панчич“ од . . .

Повеќе

Титов Врв 29.05.2016

Титов Врв 29.05.2016

ИЗВЕШТАЈ ЗА ТИТОВ ВРВ, ТРАДИЦИОНАЛНО 29.05.2016

Како и секоја година така и оваа, во организација на ПД Љуботен од Тетово се организираше традиционалното искачување на Титов Врв. Нашиот клуб учествуваше со над 20 планинари. Патувавме со . . .

Повеќе

Селечка планина 15.05.2016

Селечка планина 15.05.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД СЕЛЕЧКА ПЛАНИНА, ПО ТРАСАТА НА ГАСОВОДОТ - 15.05.2016

Традиционална републичка акција во организација на ПСД Макпетрол Скопје. Оваа година акцијата се реализираше во Прилепскиот крај – на Селечка планина. Нашиот клуб реши да се . . .

Повеќе

7-Рилски Езера 01-02.05.2016

7-Рилски Езера 01-02.05.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД 7 - РИЛСКИ ЕЗЕРА - 01-02.05.2016

Во текот на продолжениот викенд за Велигденските и Првомајските празници нашиот клуб реализираше акција за 7-Рилски Езера со посета на на Рилскиот манастир. Ноќевањето беше во хижа Пионерска. . . .

Повеќе

36-ти Пролетен маратон

36-ти Пролетен маратон

ИЗВЕШТАЈ ОД 36-ТИ ПРОЛЕТЕН МАРАТОН БОГОМИЛА - ВОДНО - 22-24.04.2016

Како и секоја година, така и оваа, според програмата за активности се одржа 36-тиот пролетен маратон на релација Богомила - Водно во должина од 100 км. . . .

Повеќе

Китка 17.04.2016

Китка 17.04.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД КИТКА - 17.04.2016

И кога се договоривме со Мано, овој извештај да го напишам јас, морам да признам дека имав голема инспирација и покрај тоа што моето расположение тој ден (а и претходните), не . . .

Повеќе

Скопска ЦГ 20.03.2016

Скопска ЦГ 20.03.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД СКОПСКА ЦРНА ГОРА (МАНАСТИРСКА ПАТЕКА) - 20.03.2016

Во неделата нашиот клуб реализираше акција на Скопска Црна Гора. Учество зедоа повеќе членови со комбето и едно приватно возило. Патеката стартуваше од с.Бањани.

 

Текст и фотографии: Коле . . .

Повеќе

Ќурков Дол 19.03.2016

Ќурков Дол 19.03.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЌУРКОВ ДОЛ - 19.03.2016

Сабота, 19.03.2016 година, ПСК Бистра – Скопје ја реализира планираната акција на врвот  Ќурков дол (2.141 мнв) на планината Бистра.

Ден кој од раните утрински часови ветуваше убаво време и добра . . .

Повеќе

Килиманџаро 2016

Килиманџаро 2016

ИЗВЕШТАЈ ОД КИЛИМАНЏАРО 2016

Македонска експедиција го искачи највисокиот врв на Африка, Ухуру на планината Килиманџаро, висок 5.895метри на 22 Јануари 2016 год. меѓу нив и двајца членови од ПСК „БИСТРА“. Искачувањето до врвот започна на . . .

Повеќе

Миленков Камен 05.03.2016

Миленков Камен 05.03.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД МИЛЕНКОВ КАМЕН  - 05.03.2016

Во саботата на 05.03.2016 год. ПСК Бистра – Скопје ја реализира планираната акција Патишка река – врв Миленков камен.

Стандардно собирање на учесниците во 06,00 часот пред Нова Македонија  и упатување . . .

Повеќе

Пелистер и Кајмакчалан 26-27.02.2016

Пелистер и Кајмакчалан 26-27.02.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ПЕЛИСТЕР-КАЈМАКЧАЛАН - 27-28.02.016

Учесници: Сара, Буран, Пепи, Виктор, Лазо, Исо, Љубе, Гоце, Аце, Мано, Валентино

Ден 1 - Пелистер:

Време на поаѓанје: 05.15, напуштање на Скопје во 05.45 часот. Време на пристигнување кај појдовна точка за . . .

Повеќе

Маврово 21.02.2016

Маврово 21.02.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД МАВРОВО - 21.02.2016

Учесници на турата: Буран (водич), Сара, Соња, Пепи (возач), Валентин, Лазо, Кире, Божо, Мано

Поаѓање на комбето пред Пошта во 06:30 часот.

Поаѓање кон целта од паркингот на х.Биста во 08:25 часот.

Временски прилики: . . .

Повеќе

Руен 14.02.2016

Руен 14.02.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД РУЕН - 14.02.2016

Возач на комбе: Пепи 

Возач на лека кола: Соња

Учесници на турата: Славко, Влатко, Лазо, Гоце, Љубе, Сара, Анела, Соња,

Пепи, Аце, Горан, Марјан, Мано

Водач на пат Славко Стефанов, Владимир Лазаров

Време и место . . .

Повеќе

Жеден 07.02.2016

Жеден 07.02.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЖЕДЕН - 07.02.2016

За оваа недела беше договорено да одиме на планина Жеден. Со градски превоз тргнавме према с.Бојане, вкупно 4 члена. Времето беше прекрасно, а од врвот се гледаше цела Шар Планина како . . .

Повеќе

Бакардан 06.02.2016

Бакардан 06.02.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД БАКАРДАН - 06.02.2016

Време на пристигнување и поаѓање од ски центарот Попова Шапка: 07:40.

Патека прва етапа: Од ски центарот, надолу до теренот на некогашната

скокалница, од таму стрмно нагоре кон левата страна на карпата од . . .

Повеќе

Меденица 30-31.01.2016

Меденица 30-31.01.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД МЕДЕНИЦА - 30-31.01.2016

Дводневна тура со ноќевање во с. Галичник.

Членови на Бистра кои земаа учество: Сара, Стојан, Буран, Пепи, Лазо, Маријан, Мано и надворешен член Сашо.

Прв ден:

Поаѓање: Транспортен центар во 07:30. Пристигнување во с.Јанче . . .

Повеќе

Љуботен 23.01.2016

Љуботен 23.01.2016

ИЗВЕШТАЈ ОД ЉУБОТЕН - 23.01.2016

На клубскиот состанок за овој викенд беше договорено да се оди за Љуботен во сабота, а неделата да се организира полесна акција за искачување на Сува Гора.

На пат тргнавме во 06:00 . . .

Повеќе

Матка 13.12.2015

Матка 13.12.2015

ИЗВЕШТАЈ ОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА - 13.12.2015

Како и секоја година по повод Светскиот ден на планината 11-ти Декември, Федерацијата на планинарски спортови на Македонија го прослави овој ден. Учество зедоа скоро сите . . .

Повеќе